Burun akıntısı, hastalıklar, tahriş ve alerji gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Burun içindeki mukoza dokusunun normalden daha fazla mukus üretmesi sebebiyle oluşur. Farklı nedenlere bağlı ortaya çıkabileceği için tanı için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Çok sık ve su gibi akan akıntı genelde nezle habercisidir. Su benzeri akan akıntı ise alerjen kaynaklı olabilir. Koyu akıntı genelde virüs kaynaklı ortaya çıkar. Teşhis akıntının türüne bağlı olarak konulur.
Burun Akıntısı Nedenleri
Hastalıklar: Burun akıntısı, boğaz iltihabı, soğuk algınlığı, üst solunum yolu hastalıkları, kızamık, kızamıkçık ve sinüzit gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Alerjiler: Burun akıntısı için alerjiler en sık karşılaşılan nedenler arasındadır. Polen, kedi-köpek gibi hayvan tüyleri, toz, alerjik rinit ve bahar alerjisi burun akıntısına yol açabilir.
Hava şartları: Havanın soğuk ya da kuru olması burun yüzeyini tahriş ederek burun akıntısına yol açabilir. Bunların yanı sıra egzoz dumanı, sigara dumanı ve kimyasallar da burun akıntısına sebep olabilir.
Acı biber tüketimi: Acı biber içinde bulunan kapsaisin adlı madde burun içinde fazla mukus üretimine yol açarak akıntıya sebep olabilir.
Burun akıntısı bu nedenler haricinde hormon dengesizlikleri, buruna yabancı cisim kaçması, burun kanallarında tümör oluşması, burun duvarında kayma ve bazı ilaçların yan etkisi olarak da yaşanabilir.
Burun Akıntısı İçin Hangi Bölüme/Doktora Başvurulmalıdır?
Burun akıntısı için Kulak burun boğaz (KBB) bölümüne başvurulması gerekir.
Burun Akıntısı Tedavisi
Burun akıntısı için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor şikayetlere bağlı olarak teşhis koyduktan sonra gerekli tedaviyi başlatır. Burun akıntısı tedavisinde amaç burun akıntısına yol açan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Etken ortadan kalktığında burun akıntısı da ortadan kalkacaktır. Doktorun reçete etmiş olduğu ilaçların yanı sıra doğal yöntemlerden de yararlanılabilir. Doğal tedavi yöntemleri iyileşme sürecini hızlandırır.
Burun Akıntısı İçin Doğal Yöntemler
Buhar: Buhar burun akıntısı için oldukça faydalıdır. Bir tencereye su koyup kaynatılır. Kaynayan suyun buharı 10 dakika boyunca solunur. Gün içinde üç defa tekrarlandığında akıntıya karşı rahatlama sağlanabilir. Kaynayan suya okaliptüs ya da nane yağı birkaç damla eklendiğinde daha etkili olur.
Tuzlu su: Burun akıntısına eşlik eden tahrişi azaltmak ve burun akıntısını hafifletmek için tuzlu sudan yararlanılabilir. Tuzlu su mukusun incelmesini sağlayarak akıntının vücuttan daha kolay atılmasını sağlar. Bir bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz eklenip karıştırıldıktan sonra burun deliklerine iki damla olacak şekilde damlatılır.
Hardal yağı: Mikrop öldürücü etkisi olan doğal bir yağdır. Solunum yollarının temizlenmesini sağlayarak akıntının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Hardal yağı hafif ısıtılır. Yakmayacak kadar ılıdıktan sonra bir damlalıkla burun deliklerine ikişer damla damlatılır. Gün içinde 3 defa tekrarlandığında kısa sürede rahatlama sağlar.
Zerdeçal: Çeşitli rahatsızlıklar için alternatif olarak faydalarından yararlanılan bir bitkidir. Burun akıntısı tedavisinde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Antibakteriyel ve antioksidan etkisi vardır. Soğuk algınlığı tedavisinde oldukça başarılıdır. Bir fincan keten tohumu yağına 1 tatlı kaşığı kurutulmuş zerdeçal eklenip karıştırılır. Ocağa alınıp kısık ateşte duman çıkana kadar ısındıktan sonra burun deliğinin biri kapatılıp açık olanla duman çekilir. Aynı işlem diğer burun deliğine de uygulanır. Burun akıntısı bu uygulama sayesinde kısa sürede ortadan kalkabilir. Zerdeçal aynı zamanda macun şeklinde de hazırlanarak akıntıya karşı tüketilebilir. Yarım tatlı kaşığı zerdeçal, yarım tatlı kaşığı zencefil, yarım tatlı kaşığı karabiber ve bir tatlı kaşığı balla karıştırılır. Hazırlanan macun alerjik akıntı, soğuk algınlığına bağlı gelişen akıntı için oldukça faydalı olduğu gibi bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Sarımsak: Doğal ve güçlü bir antioksidan olan sarımsak mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Solunum sistemi üzerinde bulunan mikropları öldürerek mukus üretimini azaltır ve dolayısıyla akıntıya karşı iyi gelir. Gün içinde birkaç defa çiğnenerek alınabilir. Ayrıca çorba, çay şeklinde de hazırlanıp içilebilir.
Okaliptüs yağı: Solunum yollu tıkanıklığına karşı iyi gelir. Geniz tıkanıklığını açarak burun akıntısını ortadan kaldıran okaliptüs yağı ile buhar banyosu yapılabileceği gibi yatmadan önce yastığa birkaç damla damlatılarak da kullanılabilir.
Zencefil: Güçlü antioksidan özelliği olan bitkilerden biridir. Burun akıntısına karşı çözüm arayanlar zencefilden yararlanabilir. Zencefil çay şeklinde hazırlanıp gün içinde iki üç defa içilebilir. Ayrıca çiğ olarak çiğnendiğinde de faydalı olur.